Οι μαθητές του 6ου Γυμνάσιου συμμετέχουν στην 84η ΔΕΘ με τρισδιάστατες μακέτες – μινιατούρες

Το 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ανήκει στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια τεχνολογίας κ. Αθηνά Αφουξενίδου και στους μαθητές της.

Οι μαθητές του 6ου Γυμνάσιου συμμετέχουν στην 84η ΔΕΘ με τρισδιάστατες μακέτες – μινιατούρες. Το 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ανήκει στην Δ΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια τεχνολογίας κ. Αθηνά Αφουξενίδου και στους μαθητές της. Το νέο Συμβούλιο της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας θα ασχοληθεί και θα στηρίξει με τις δυνάμεις που διαθέτει αυτή την προσπάθεια της καθηγήτριας και των μαθητών της.

Τρισδιάστατες μακέτες-μινιατούρες, που κατασκευάζουν με δικά τους έξοδα και χωρίς τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός αρχιτέκτονα, δημιουργούν μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

 Η καθηγήτρια Τεχνολογίας, Αθηνά Αφουξενίδου, η οποία φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει με τους μαθητές της στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και παρουσιάζουν από κοινού τη δουλειά τους στο σταντ 53, του περιπτέρου 15.

Οι μακέτες- μινιατούρες των μικρών μαθητών, κέντρισαν το ενδιαφέρον των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που έκαναν μια στάση στο σταντ, ενώ σύμφωνα με την κ. Αφουξενίδου “ήδη εκπρόσωποι από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Καβάλας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν, προκειμένου να τοποθετηθούν στα έργα των μαθητών αυτοματισμοί”, κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν να πράξουν ελλείψει οικονομικών πόρων, αλλά και εξειδικευμένων γνώσεων.

Η  κ. Αφουξενίδου είναι στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης από το 1997, και σε αυτή οφείλεται η ενεργοποίηση  των μαθητών των πρώτων δύο τάξεων του γυμνασίου για την έκθεση τεχνολογίας. Οι δεκατριάχρονοι μαθητές και μαθήτριες κάνουν ατομικά έργα μεγέθους 50×35, ενώ οι μεγαλύτεροι δουλεύουν σε ομάδες και κατασκευάζουν μακέτες μινιατούρες μεγέθους 1×70″.

Στα 22 χρόνια που βρίσκεται στο σχολείο, έχει διδάξει πάνω από 3.000 μαθητές. Έχουν κατασκευαστεί περίπου 130-140 ομαδικές μακέτες και περίπου 1200 ατομικές.

6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Το κόστος κάθε ατομικής μακέτας, διαφέρει ανάλογα με τα υλικά που επιλέγει ο κάθε μαθητής να χρησιμοποιήσει και μπορεί να κυμαίνεται από κάτω από 10 ευρώ έως πάνω από 50 ευρώ, με μέσο όρο γύρω στα 25-30 ευρώ, που τα καλύπτει ο μαθητής. Οι ομαδικές κατασκευές, κοστίζουν πιο πολύ και για αυτό οι μαθητές δίνουν από ένα ποσό (συνήθως 10 ευρώ ο καθένας) και κάνουν ένα κοινό ταμείο από το οποίο καλύπτουν τα έξοδα της μακέτας, το συνολικό κόστος της οποίας κυμαίνεται από 40 ευρώ έως και πάνω από 100 ευρώ.

  Η καθηγήτρια τεχνολογίας του 6ου Γυμνασίου αναζητά στήριξη για την εξέλιξη της σημαντικής αυτής προσπάθειας. Αναζητά τρόπο να καλυφθεί το κόστος σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, είτε από δημόσιο είτε από ιδιωτικό φορέα. Ζητά την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, διάφορους τομείς και εργαστήρια, όπως το Πολυτεχνείο και το Φυσικό, για να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να μεγαλουργήσουν.

Η 84η ΔΕΘ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την δουλειά των παιδιών. Το 2017 και το 2018 εκθέσανε τα έργα των παιδιών για δύο εβδομάδες περίπου στο Γυάλινο Περίπτερο στη Νέα Παραλία.

Στο σχολείο λειτουργούν τμήματα παράλληλης στήριξης για παιδιά με προβλήματα όρασης. Αυτά συμμετέχουν ισότιμα στο μάθημα της Τεχνολογίας και οι μακέτες τους εκτίθενται κανονικά στην έκθεση μαζί με τις υπόλοιπες, αποσπώντας μάλιστα πολλές διακρίσεις.

6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

 Στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στην οδό Ομήρου 2-4 & Θ. Χαρίση, περιοχή Ιπποκρατείου, δίπλα στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (παλιό Ρωσικό Μαιευτήριο), οι μαθητές και οι μαθήτριες διοργανώνουν την καθιερωμένη Έκθεση Τεχνολογίας, που θα πραγματοποιηθεί για 18η συνεχόμενη χρονιά φέτος, στο διάστημα από 5-20 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση, όπου οι δημιουργοί των μακετών-μινιατούρων θα παρουσιάσουν οι ίδιοι τα δημιουργήματά τους,” οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να δουν το αριστούργημα του Φειδία, τον Παρθενώνα του χρυσού αιώνα.Να φτάσουν στα άδυτα της μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα, και να μάθουν για την κατάρα των Φαραώ, αλλά και πώς χτίστηκε αυτό το θαύμα του αρχαίου κόσμου. Να δουν να ζωντανεύει μπροστά τους η ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη με την αψίδα του Γαλέριου και να δουν πόσο άλλαξε η Καμάρα από τότε μέχρι σήμερα. Να φτάσουν στη τροπική Χαβάη, αλλά και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στα ύψη κάνοντας extreme sports στο μαγευτική παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου”. Βέβαια, οι επισκέπτες της έκθεσης, “θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και μπροστά στο χρόνο και να δουν πόσο έξυπνο θα είναι το σπίτι του μέλλοντος” τόνισε.

Συγκεκριμένα, στην αίθουσα με τα ατομικά έργα της Α’ Γυμνασίου, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια βόλτα στην Ελλάδα και να θαυμάσουν μακέτες όπως οι καταρράκτες της Έδεσσας, τοξωτή γέφυρα και αρχοντικό στα Ζαγοροχώρια, το Χίλτον Αθηνών, το Ηρώδειο, την Επίδαυρο, το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι και φυσικά το γήπεδο της Τούμπας.

Θα μπορέσουν, έστω και νοερά, να κάνουν έναν γύρο στη Ρώμη και το Κολοσσαίο. Στην Κίνα και το σπίτι πιάνο-βιολί. Το Waterwall στις ΗΠΑ, μέχρι και την άκρη του πλανήτη στη μακρινή Ανταρκτική.

 Μια ματιά στο διάστημα στον κομήτη Γκερασιμένκο και τη Ροζέτα. Αλλά και κάτω από το έδαφος για να δουν τη θαυμαστή δομή μια μυρμηγκοφωλιάς, μέχρι τον πυρήνα της Γης.

6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

 Μια βουτιά βαθιά πίσω στο χρόνο για άλλο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, αλλά και για την Κιβωτό του Νώε.

Τα Σαββατοκύριακα η Έκθεση Τεχνολογίας, μετατρέπεται σε Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας, και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία εκτός από τις μακέτες, να παρακολουθήσουν παράλληλες δράσεις από το χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, όπως αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια με ένα αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την κατάκτηση της Σελήνης με το Απόλλων 11 στο 1969, πειράματα Φυσικής και Χημείας, ρομποτική, παιχνίδια ευφυΐας, drones, εικονική πραγματικότητα, escape room, βίντεο και άλλα.

         Αξίζει να σημειωθεί ότι η 18η Έκθεση Τεχνολογίας και το Φεστιβάλ Επιστημών του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένη στα παιδιά με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες του Συλλόγου «Συζωή».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή