Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

pagkosmia_imera_atomon_me_anapiria

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου 1982.

« Προσβασιμότητα ίσων ευκαιριών, σεβασμού και αποδοχής για όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Όλοι ανεξαρτήτως, πρέπει να συμμαχήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο, δίκαιο, βιώσιμο, για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς!!! Ωστόσο το ενδιαφέρον μας δεν θα πρέπει να είναι μόνον την ημέρα αυτή. Πρέπει να είναι διαρκές και καθημερινό. Ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό, διαμορφώνοντας φιλόξενο περιβάλλον στις Πόλεις που ζουν. »

όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top