Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Λειτουργεί από το 1961 προάγοντας την θεατρική τέχνη μέσα από τις σκηνές του, μέσα από περιοδείες σε άλλα θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και μέσα από δράσεις σε εναλλακτικούς χώρους. Το Κ.Θ.Β.Ε. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ιστορικό

Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιανουαρίου 1961. Πρώτος πρόεδρος του οργανισμού διετέλεσε ο Γεώργιος Θεοτοκάς και πρώτος καλλιτεχνικός καλλιτεχνικός διευθυντής ο Σωκράτης Καραντινός. Η πρώτη παράσταση ανέβηκε το καλοκαίρι του 1961 και ήταν ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σ. Καραντινού, που παρουσιάστηκε πρώτα στα αρχαία θέατρα των Φιλίππων και της Θάσου και λίγο αργότερα στο Καυταντζόγλειο Στάδιο (9, 10 Σεπτεμβρίου 1961).

Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του, έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ήταν το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Η πρεμιέρα της πρώτης χειμερινής περιόδου έγινε στις 2 Δεκεμβρίου 1961, με το έργο του Σπύρου Μελά Παπαφλέσσας, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη. Το φθινόπωρο του 1962, και μετά από τέσσερις ακόμη παραστάσεις, η έδρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μεταφέρθηκε στο νεότευκτο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στόχος του, από την εποχή της ίδρυσής του, ήταν η διδασκαλία έργων του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, η πραγματοποίηση περιοδειών στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας (από το 1962), η οργάνωση παραστάσεων αρχαίου δράματος ή άλλων κλασικών έργων στα σωζόμενα αρχαία θέατρα και αλλού, καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.

Σκηνές

Σκηνή Σωκράτης Καραντινός του Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών.

Το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.

Το Κ.Θ.Β.Ε. διαθέτει πέντε χειμερινές σκηνές:

  • Βασιλικό Θέατρο
  • Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ)
  • Νέο Υπερώο ΕΜΣ
  • Σκηνή Σωκράτης Καραντινός Μονής Λαζαριστών
  • Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Το Κ.Θ.Β.Ε. διαθέτει επίσης και δύο ανοιχτά θερινά θέατρα:

  • Θέατρο Δάσους
  • Θέατρο Γης 

Καλλιτεχνικοί διευθυντές

Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής υπήρξε ο Σωκράτης Καραντινός από το 1961 μέχρι το 1967, ενώ σε αυτή τη θέση διετέλεσαν μεταξύ άλλων ο Μίνως Βολανάκης (1974-1977 και 1986-1989), ο Σπύρος Ευαγγελάτος (1977-1980), ο Νίκος Μπακόλας (1980-1983 και 1991-1993), ο Νίκος Χουρμουζιάδης (1984-1985), ο Νικήτας Τσακίρογλου ( 2004-2009 ) και ο Γιάννης Βούρος (2013 – 2015). Σημερινός εν ενεργεία καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού είναι ο Γιάννης Αναστασάκης.

Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Στη Μονή Λαζαριστών λειτουργεί η Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.

Η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης) λειτουργεί από το 1973 με πρώτο και βασικό τμήμα σπουδών το τμήμα Υποκριτικής Τέχνης. Από το 2014 λειτουργεί παράλληλα και το τμήμα έρευνας και επεξεργασίας της φωνής. Μεταξύ των αποφοίτων της Δραματικής Σχολής περιλαμβάνονται οι Νίκος Σεργιανόπουλος, Νίκος Ψαρράς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θοδωρής Αθερίδης, Ρένια Λουιζίδου, Βάσω Λασκαράκη, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ιωάννα Πηλιχού κ.ά.

Βιβλιοθήκη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Η δημιουργία της βιβλιοθήκης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είχε ως σκοπό την τεκμηρίωση και προβολή των παραστάσεων του θεάτρου από την ίδρυσή του ως τις μέρες μας. Είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου και παρέχει στους ενδιαφερόμενους πρόσβαση στο Αρχείο παραστάσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη συλλογή του. Ο χώρος της βιβλιοθήκης είναι περίπου 60 τ.μ. και ένα μέρος του λειτουργεί ως αναγνωστήριο, όπου κάποιος μπορεί να δει τα κείμενα των παραστάσεων όπως και ολόκληρες τις βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων από το 1989 και μετά, ενώ στη σελίδα της ψηφιακής βιβλιοθήκης εμφανίζεται ένα μικρό μέρος της παράστασης.
Στο χώρο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να κάνει την έρευνα που επιθυμεί τόσο μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στην οποία έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες, όσο και μελετώντας τα ίδια τα τεκμήρια, τους φακέλους των παραστάσεων, που φυλάσσονται στο Αρχείο του Θεάτρου στο ίδιο κτίριο.
Το υλικό της κύριας συλλογής της βιβλιοθήκης του Κρατικού θεάτρου περιλαμβάνει: αρχεία βίντεο (αποσπάσματα από τη βιντεοσκόπηση παραστάσεων, trailers, διαφημιστικά τρίλεπτα) αρχεία ήχου (αποσπάσματα από τη μουσική ή την ηχογράφηση παραστάσεων και εκδηλώσεων) αφίσες, φωτογραφίες μακετών, σκηνικού, κοστουμιών και φροντιστηριακών αντικειμένων, δημοσιεύματα τύπου, κείμενα των έργων με τις σημειώσεις συντελεστών, φωτογραφίες από κοστούμια παραστάσεων , παρτιτούρες, προγράμματα παραστάσεων και εκδηλώσεων, προγράμματα παραστάσεων και εκδηλώσεων, φωτογραφίες πορτρέτων, βιογραφίες συντελεστών, φωτογραφίες παραστάσεων, δοκιμών, δραστηριοτήτων, βιβλία της Θεατρικής Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής του οργανισμού κλπ.

Το παράρτημα της βιβλιοθήκης που δεν σχετίζεται με παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. στεγάζεται στη Μονή Λαζαριστών και αρχικά απευθυνόταν στους σπουδαστές της σχολής. Σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι ανοιχτός στο κοινό, αν και η συλλογή έχει καταγραφεί και είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του θεάτρου

Κοινοποίησε στα Social Media

Σχετικά Αρθρα

19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων. Τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας με οδηγό…

Ημέρα σύμβολο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα σύμβολο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day)…

Καθαρά Δευτέρα στην Δ΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Στις 2 Μαρτίου την Καθαρά Δευτέρα 2020 στην Δ΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί…

Πρόγραμμα Διήμερων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας

Πρόγραμμα  Διήμερων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας της Δ'…

Ο Ζέρβας ως μαέστρος άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Θεσσαλονίκη

Ο Ζέρβας ως μαέστρος άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Θεσσαλονίκη (Φωτ., βίντεο) Η πόλη φόρεσε…

Pink ALive Concert από το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης

Pink ALive Concert από το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης. Εκδήλωση Pink ALive Concert από το Άλμα…