Η Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στον Ιερό Ναό Του

i_timia_kara_tou_agiou_ioanou_chrysostomou_ston_iero_nao_tou

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στον Ιερό Ναό Του. Την Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να προσκυνήσουν οι Θεσσαλονικείς στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου.

To επί αιώνες θαύμα, το άφθαρτο του δέρματος της κεφαλής και το άφθαρτον αριστερό αυτί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, της Τιμίας Κάρας του Αγίου, η οποία  φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, προσκυνούν από σήμερα οι Θεσσαλονικείς.

Την Τίμια Κάρα που έφτασε από την Μονή του Βατοπεδίου του Αγίου Όρους  την υποδέχθηκε πλήθος πιστών που είχε συγκεντρωθεί μαζί με κληρικούς και επίσημους στην Λ. Στρατού, στο ύψος της ΕΡΤ 3, ενώ ακολούθησε λιτανεία συνοδεία στρατιωτικής μπάντας η οποία κατέληξε στον ναό όπου τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός.

Την Τίμια Καρά εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. π. Εφραίμ.

Η επίσημος υποδοχή πραγματοποιήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ, σεπτή άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Στην υποδοχή της Τίμιας Κάρας παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Στράτος Σιμόπουλος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μέλη του Δημοτικού και του Δ΄ Κοινοτικού Συμβουλίου.

“Ερχόμαστε εδώ με σεβασμό και δέος να τιμήσουμε το γεγονός. Αυτές οι εκδηλώσεις για την πόλη μας έχουν σημασία για όλους τους πιστούς και σε όλες τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε η πίστη είναι κάτι πολύ σημαντικό” δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η πομπή με την Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου φτάνει στον ναό του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου

Πως διασώθηκε η Τιμία Κάρα του Αγίου

Η διαρκής ευωδία της κάρας, αρκετές φορές μάλιστα πληρούσα τον Ναό που την φιλοξενεί κάθε φορά, κατά κύματα, και η ζέση του δέρματός της είναι από τα πρώτα θαυμαστά σημεία. Αποκορύφωμα της ζωντανής και θαυματουργικής παρουσίας του οι διάφορες ιάσεις ανθρώπων από δύσκολες ασθένειες. Πάσχοντες από ημιπληγία, μυοπάθεια, φρικτούς και αφόρητους πόνους στο νευρικό σύστημα και τον σπόνδυλο, με σοβαρά προβλήματα δυσκινησίας, παιδί στα πρόθυρα του θανάτου, βρήκαν τη θεραπεία τους μετά την προσκύνηση του τιμίου λειψάνου ή μετά από έντονη προσευχή στο παρελθόν όταν η Τιμία Κάρα είχε μεταφερθεί στον τόπο τους.

Προς δόξαν Θεού, αλλά και ενίσχυση της πίστης των χριστιανών ,χρεωστικώς προς τον Άγιο μας, αναφέρονται πολλές φορές οι θαυματουργικές του επεμβάσεις. Επεμβάσεις οι οποίες καθιστούν τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, εκτός των άλλων του ιδιοτήτων, θαυματουργό και στις μέρες μας.

Η Εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι αυτό ήταν το αυτί που ο μαθητής του Χρυσοστόμου Πρόκλος έβλεπε τον Απόστολο Παύλο να υπαγορεύει την ερμηνεία των αποστολικών χωρίων και των Γραφών προς τον Χρυσόστομο

Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστός και ως Ιωάννης της Αντιόχειας, γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 ενώ κατά άλλους το 354.

Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του – χήρα τότε 20 ετών – τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο.

Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια – κοντά στον τότε διάσημο ρήτορα Λιβάνια – αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο.

Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευε προσευχόμενος και μελετώντας τις Άγιες Γραφές.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, οπού χειροτονήθηκε διάκονος – το 381 σε ηλικία 34 ετών – από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο.

Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών.

Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του.

Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ.

Και από την θέση αυτή ο Ιερός Χρυσόστομος, εκτός άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του).

Η Τιμία Κάρα του Αγίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.

Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας.

Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της.

Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σ’ ένα χωριό της Βιθυνίας.

Η απόφαση αυτή όμως, τόσο εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση το 402. Λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε και πάλι να εξορίσει τον Άγιο στις 20 Ιουνίου του 404 στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407.

Ο Μ. Ι. Γαλανός στον Συναξαριστή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για τον Ιερό Χρυσόστομο, ότι υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε δε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα, αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας.

Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Ανήκει σ’ αυτούς που φαίνονται «ὡς φωστῆρες ἐν κόσμῳ» (Προς Φιλιππησίους, 6′ 15.), δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στον κόσμο.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, ένεκα του αξεπέραστου χαρίσματός του στην ομιλία.

Διετέλεσε επίσης επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, όπου διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενήργησε

Από ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αντλούμε στοιχεία για την εμφάνιση του Ιωάννη Χρυσοστόμου.

Έτσι μαθαίνουμε ότι ήταν πολύ μικρόσωμος, με μεγάλο κεφάλι αιωρούμενο στους ώμους του.

Ήτανε υπερβολικά λεπτόσαρκος, είχε μακριά μύτη και πλατιά ρουθούνια.

Ήταν πολύ ωχρός και λευκός μαζί, είχε βαθουλωτές τις κόγχες των ματιών και μεγάλους τούς βολβούς.

Εξαιτίας αυτού, συνέβαινε να παρουσιάζει με τα μάτια του πιο χαρούμενη όψη, αν και με τα υπόλοιπα  χαρακτηριστικά του φανέρωνε άτομο βασανισμένο ενώ το μέτωπό του ήταν μεγάλο, χωρίς τρίχες και χαραγμένο με πολλές ρυτίδες.

Είχε μεγάλα αυτιά, γένια μικρά, πολύ αραιά και λευκά.

Τέλος, τα μάγουλά του, ήταν βαθουλωμένα στο έπακρο εξαιτίας τής συνεχής νηστείας.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω ότι την ίδια ημέρα συμπίπτει και η εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου.

Την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Τέλος, γιορτάζουμε και την 26η Φεβρουαρίου, την μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top