Έγινε 60 ετών η ιστορική έδρα του ΠΑΟΚ το γήπεδο της Τούμπας

Έγινε 60 ετών η ιστορική έδρα του ΠΑΟΚ το γήπεδο της Τούμπας. Η ιστορική έδρα του ΠΑΟΚ, το γήπεδο της Τούμπας, κλείνει σήμερα 60 χρόνια από την ημέρα των εγκαινίων της. Ήταν 6 Σεπτεμβρίου του 1959 όταν εγκαινιάστηκε το γήπεδο του Δικέφαλου, σε έναν αγώνα με την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 αγωνίστηκε στο γήπεδο της Τούμπας για πρώτη φορά με τα εγκαίνια του γηπέδου να γίνονται σε φιλική νίκη επί της ΑΕΚ με 1-0.

Στην αλλαγή της έδρας οδήγησαν η αγορά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της έκτασης των οκτώ στρεμμάτων που βρισκόταν το παλιό γήπεδο του ΠΑΟΚ, ώστε να χτιστεί εκεί η Θεολογική σχολή. Η διοίκηση έψαχνε χώρο για τη δημιουργία του νέου γηπέδου και έτσι προχώρησε στην αγορά 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Άνω Τούμπας από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης.

Με την απόφαση 41/485 της 11ης Μαΐου 1957, εκδόθηκε το παραχωρητήριο, και τα 30 στρέμματα της έκτασης πέρασαν στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ. Το αντίτιμο ήταν 1.500.000 δραχμές που έπρεπε να εξοφληθεί σε 20 μήνες. Το πρωτόκολλο παραλαβής έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 1958 και το υπέγραψαν από πλευράς ΠΑΟΚ, οι Σ. Γεωργιάδης και Β. Σιδηρόπουλος.

Από την άνοιξη του 1958 ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες και στη συνέχεια προχώρησαν στην κατασκευή του γηπέδου που σχεδίασαν ο αρχιτέκτονας Μηνάς Τρεμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός Α. Τριγλιανός. Ο ΠΑΟΚ για να καλύψει τα έξοδα της ανέγερσης του σταδίου τον Απρίλιο του 1958 προχώρησε στη έκδοση “Λαχείου Υπέρ Ανεγέρσεων του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ” και από το 1956 η διοίκηση είχε προχωρήσει στην παρακράτηση του 15% των εισπράξεων από τα εισιτήρια για το ταμείο του νέου γηπέδου” αναφέρει το αφιέρωμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ιστορία του συλλόγου και το γήπεδο της Τούμπας.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Δεν αποκλείεται η φετινή επέτειος να είναι και ιστορική. Και αυτό διότι ήδη ο ΠΑΟΚ μετά από απόφαση του Ιβάν Σαββίδη κινείται για την κατασκευή του νέου γηπέδου του. Ο Δικέφαλος τον περασμένο Ιούλιο εξασφάλισε την προέγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και  Ενέργειας και  για την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχέδιο που θα κατατεθεί λογικά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του τον Οκτώβριο. Εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα οι απαραίτητες άδειες για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ θα εκδοθούν στις αρχές του 2020.

Τα στελέχη του ΠΑΟΚ έχουν τονίσει ότι όταν εκδοθούν οι άδειες θα ξεκινήσουν άμεσα και τα έργα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί να προβλέπει πως το νέο γήπεδο του Δικέφαλου, που θα ανήκει στον ΑΣ ΠΑΟΚ θα είναι έτοιμο μετά από δύο χρόνια. Η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον μεγαλομέτοχό της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδη. 

Για την ώρα πάντως  και ενώ τα ζητήματα που αφορούν τις άδειες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούν κανονικά, το θέμα της μετακόμισης της ομάδας στο Καυτανζόγλειο, για το διάστημα που η Νέα Τούμπα θα κατασκευάζεται, βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα .

Επικό video για την Τούμπα! (video)

Κοινοποίησε στα Social Media

Σχετικά Αρθρα

19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων. Τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας με οδηγό…

Ημέρα σύμβολο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα σύμβολο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day)…

Καθαρά Δευτέρα στην Δ΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Στις 2 Μαρτίου την Καθαρά Δευτέρα 2020 στην Δ΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί…

Πρόγραμμα Διήμερων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας

Πρόγραμμα  Διήμερων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας της Δ'…

Ο Ζέρβας ως μαέστρος άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Θεσσαλονίκη

Ο Ζέρβας ως μαέστρος άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Θεσσαλονίκη (Φωτ., βίντεο) Η πόλη φόρεσε…

Pink ALive Concert από το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης

Pink ALive Concert από το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης. Εκδήλωση Pink ALive Concert από το Άλμα…