Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, Ακαδημία Εθελοντισμού HELP HELLAS

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, Ακαδημία Εθελοντισμού HELP HELLAS. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ του Εκπροσώπου Τύπου Δημοσιογράφου Σιμωτά Στέφανου.

Η μακροχρόνια κρίση στην Ελλάδα άφησε πίσω της κάτι θετικό, φέρνοντας στο προσκήνιο έννοιες όπως η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός και ο εθελοντισμός.

Τα μακροχρόνια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελληνικής Κοινωνίας, οι κοινωνικές ανισότητες και οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, είναι θέματα που έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή που μόνο με συστηματική, οργανωμένη και μακροπρόθεσμη συνεργασία όλων των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων της Χώρας, μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά, προκειμένου να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε ένα μεγάλο βαθμό οι αρνητικές συνέπειες τους. Σε αυτή την συγκυρία λοιπόν προβάλλει αδήριτη η ανάγκη να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά όλες οι κρίσιμες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, όπου το Κράτος πολλές φορές, αδυνατεί να βοηθήσει από μόνο του ή να καλύψει οργανωμένα και ολοκληρωμένα πολλές ανάγκες του κοινωνικού ιστού.

Για την κάλυψη αυτού του κενού δημιουργήθηκε η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, που έχεισαν στόχο να συνδράμει, να συντονίσει και να συμπορευτεί με τις εθελοντικές πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου οργανωμένα και μέσα από ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο να στηρίξει και να συνεργαστεί με την συντεταγμένη Πολιτεία, την Αυτοδιοίκηση και άλλους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα συγκεκριμένων δράσεων, που αφορούν ειδικότερα τη στήριξη ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων του Πληθυσμού ή της προστασίας της περιουσίας και της ζωής των Πολιτών, από περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ακαδημία Εθελοντισμού HELP HELLAS

H μεγάλη όμως κοινωνική καινοτομία της νεοσύστατης ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ πέρα από την προσπάθεια της διεκδίκησης της θεσμικής θωράκισης στο χώρο του Εθελοντισμού, της εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και πιστοποίησης Εθελοντών, της δημιουργίας “Εθνικού Κέντρου Άμεσου Ελέγχου – και Συντονισμού Εθελοντών” αλλά και της κινητοποίησης των Ελλήνων όλου του Κόσμου μέσω του Εθελοντισμού, είναι η διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας συνειδητής προσωπικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και τη Χώρα μας, μέσα από ένα νέο όρο που εισάγουμε στην ελληνική κοινωνία αυτόν της “ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ που προσδιορίζεται και από την επιλογή του διακριτικού μας τίτλου HELP HELLAS.

Μέσα λοιπόν από την έννοια της Ατομικής Κοινωνικής Ευθύνης, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο και πρότυπο Ενεργού Πολίτη που αναλαμβάνει τις δικέςτου προσωπικές ευθύνες έναντι του Κοινωνικού Συνόλου, με συγκεκριμένες προσωπικές δράσεις και δεσμεύσεις συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις, είτε ατομικές, είτε συλλογικές, προσφέροντας μέρος του πολυτιμότερου αγαθού που έχουμε όλοι μας και που δεν είναι άλλο από το χρόνο μας, όπου η επιλογή του περισσότερου ή λιγότερου χρόνου, αποτελεί μια καθαρά προσωπική ικανότητα ή δυνατότητα του καθένα. Το νέο αυτό μοντέλο του Ενεργού Πολίτη, δ ε ν υποκαθιστά το Κράτος, δ ε ν το απαλλάσσει από τις ευθύνες του, δεν συντηρεί το κατεστημένο, ούτε ανταγωνίζεται τυχόν υπάρχουσες υποδομές.

Ακαδημία Εθελοντισμού HELP HELLAS

Ο σύγχρονος Εθελοντής στη σημερινή συγκυρία για την Ακαδημία Εθελοντισμού, αποτελεί μια νέα στάση ζωής που βοηθάει τον άνθρωπο να αναπτύξει ενσυνείδητα την Κοινωνικότητα του, να διαμορφώσει το Ήθος του, να προσφέρει στο Συνάνθρωπο του και να διοχετεύσει τις δημιουργικές του δυνάμεις για την ικανοποίηση και την ωφέλεια των κοινών αναγκών και του Κοινωνικού Συνόλου. Έτσι με αυτό τον τρόπο η συνεισφορά του ενός, όσο και αν αυτή φαίνεται αρχικά ασήμαντη, μέσα από την ατομική συνεισφορά των πολλών, μπορεί να φέρει με τη δύναμη των Πολλών εκπληκτικά αποτελέσματα για τη Χώρα μας, με την καλλιέργεια μιας συλλογικής συνείδησης που βασίζεται στη δύναμη και τη βούληση του ατόμου, αλλά και της θέλησης του για κοινωνική προσφορά .

Ευχαριστούμε πολύ το μέλος της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELP HELLAS εθελόντρια κ. Ψωμιάδου Δώρα, από την Θεσσαλονίκη, για την φιλοξενία της και την διάδοση του εθελοντισμού, στο Blog της.

Κοινοποίησε στα Social Media

Σχετικά Αρθρα

19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων. Τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας με οδηγό…

Ημέρα σύμβολο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα σύμβολο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day)…

Καθαρά Δευτέρα στην Δ΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Στις 2 Μαρτίου την Καθαρά Δευτέρα 2020 στην Δ΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί…

Πρόγραμμα Διήμερων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας

Πρόγραμμα  Διήμερων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας της Δ'…

Ο Ζέρβας ως μαέστρος άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Θεσσαλονίκη

Ο Ζέρβας ως μαέστρος άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Θεσσαλονίκη (Φωτ., βίντεο) Η πόλη φόρεσε…

Pink ALive Concert από το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης

Pink ALive Concert από το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης. Εκδήλωση Pink ALive Concert από το Άλμα…