Αρτοκλασία υπέρ υγείας, αγάπης και ευλογίας της οικογενείας και των φίλων μας

artoklasia_uper_tis_ygeias_agapis_kai_evlogias_tis_oikogeneias_kai_ton_filon_mas

Αρτοκλασία υπέρ υγείας, αγάπης και ευλογίας της οικογενείας και των φίλων μας. Πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Χρυσόστομου αρτοκλασία. Την Θεία λειτουργία της αρτοκλασίας την προκάλεσε η κ. Δώρα Ψωμιάδου.  Υπέρ υγείας, αγάπης και ευλογίας, στην οικογένεια και σε όσους συμπαραστάθηκαν δίπλα της στις δημοτικές εκλογές και όχι μόνο.

Η εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Ψωμιάδου Δώρα: «Είναι ένας τρόπος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους και όλες, που συνεχίζουν να με στηρίζουν, να είναι δίπλα μου, ζητώντας από την εκκλησία με την Θεία λειτουργία της αρτοκλασίας να υπάρχει υγεία, αγάπη και ευλογία σε όλο τον κόσμο.»

Στην αρτοκλασία παρευρέθηκαν αγαπημένοι φίλοι και φίλες, ενορίτες και ενορίτισσες  της γειτονιάς μου. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την παρουσία τους για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μου δείχνουν.

Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας της αρτοκλασίας πήγαμε να απολαύσουμε το Κυριακάτικο καφεδάκι μας!!!

Ευχαριστώ όλες και όλους για την σημερινή παρουσία τους.

Τι είναι η αρτοκλασία

Η λέξη αρτοκλασία σημαίνει τον τεμαχισμό των άρτων οι οποίοι έχουν προηγουμένως ευλογηθεί στον ναό από τον ιερέα ή τον μητροπολίτη και στη συνέχεια μοιράζονται στο εκκλησίασμα. Κάθε αρτοκλασία που προσφέρουμε στην εκκλησία αποτελείται από έξι άρτους. Οι πέντε διαβάζονται από τον ιερέα και συμβολίζουν τους άρτους που ευλόγησε ο Χριστός στην έρημο, κατόπιν πλήθυναν και διανεμήθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο έκτος προορίζεται για την αγία πρόθεση και το μυστήριο της θείας ευχαριστίας. Μαζί με τους άρτους, προσφέρουμε για να ευλογηθούν ένα μπουκάλι λάδι και ένα μπουκάλι κρασί.

Η τέλεση της αρτοκλασίας αποσκοπεί στην ευλόγηση της οικογένειάς μας, του σπιτιού μας και γενικά της ζωής μας.

Στην τελετή της αρτοκλασίας, οι άρτοι μαζί με το λάδι και το κρασί βρίσκονται πάνω σε ένα τραπέζι το οποίο τοποθετείται συνήθως μπροστά από το ιερό ή στο μέσο του ναού. Πάνω στους άρτους τοποθετούνται συμβολικά πέντε κεράκια αναμμένα. Αυτοί οι οποίοι κάνουν αρτοκλασία συμπληρώνουν, προαιρετικά, την προσφορά τους στην εκκλησία με θυμίαμα, καρβουνάκια και φυτιλάκια για την τέλεση της θείας λειτουργίας.

Στο τέλος της τελετής, παίρνουν έναν άρτο που έχει ευλογηθεί στο σπίτι τους. Οι υπόλοιποι κόβονται και μοιράζονται στους πιστούς στην εκκλησία, γεγονός που φανερώνει τη στενή σχέση της αρτοκλασίας με τις αγάπες των πρώτων Χριστιανών.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top