54α Δημήτρια Θεσσαλονίκης 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου

54α Δημήτρια Θεσσαλονίκης 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου. Στα 54α Δημήτρια η Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι της και οι τέχνες θα συναντηθούν για μια ακόμη χρονιά.

Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης, με άξονα την δημιουργικότητα με κάθε καλλιτεχνικό μέσο και τον πολιτισμό ως ένα ταξίδι για όλους.

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν τα 54α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, διατηρώντας την παράδοση του μεγαλύτερου θεσμού της πόλης για πάνω από μισό αιώνα και βάζοντάς την σε έναν παλμό που τον χρειάζεται για να παραμένει ζωντανή και ζωηρή.

54α Δημήτρια Θεσσαλονίκης

Με “Ιστορίες Λευκού Πύργου” (επιχείρηση αυτογνωσίας των κατοίκων της πόλης μέσα από θεατρικό κείμενο και πολυθέαμα, που θα εξελιχθεί με σκηνή το …σώμα του οθωμανικού μνημείου της πολυεθνικής πόλης) ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 21 Οκτωβρίου τα πεντηκοστά τέταρτα “Δημήτρια”, το παλαιότερο πολιτιστικό δρώμενο της Θεσσαλονίκης, που η έναρξή του ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια. Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις που “ζουμάρουν” στη στάση και έκφραση του ατόμου απέναντι σε μια κοινωνία που αλλάζει άρδην, αποτελούν το βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα των “Δημητρίων” υλοποιούν ελληνικά σχήματα, τα οποία ενσαρκώνουν ποικίλες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, αλλά και καλλιτεχνικά σχήματα από την Αγγλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, συνθέτοντας το ιδιαίτερο πολύ-πολιτισμικό μωσαϊκό της παγκόσμιας τέχνης.

Στις 42 εκδηλώσεις των “Δημητρίων”, συμπεριλαμβάνονται 11 εκδηλώσεις θεάτρου (μεταξύ των οποίων το πρωτότυπο “Μακμπέθ” -διασκευή του ομότιτλου ελισαβετιανού έργου μεταφερμένου στην καρναβαλική κουλτούρα της Σαρδηνίας, από το Teatro di Sardegna στις 29 /9), δέκα μουσικές εκδηλώσεις (μεταξύ των οποίων συναυλία κλασικής οθωμανικής μουσικής με τίτλο “Selanik” (στις 30/9 στο Αλατζά Ιμαρετ), δέκα εικαστικές μεταξύ των οποίων το σύνολο των εκδηλώσεων της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, με γενικό τίτλο “Στάση” (διοργάνωση του Momus), πέντε χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές εκδηλώσεις καθώς και μια εκδήλωση λόγου -αφιέρωμα στον θεσσαλονικιό λογοτέχνη Αντώνη Σουρούνη (15 Οκτωβρίου).

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο της ΕΜΣ, το Αλατζα Ιμαρέτ , το Γενί Τζαμί, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το θέατρο “Αυλαία” , τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης .

Τα εισιτήρια στις εκδηλώσεις (πολλές θα δοθούν με δωρεάν είσοδο) κυμαίνονται από 5-14 ευρώ. Το πλήρες πρόγραμμα των πεντηκοστών τέταρτων Δημητρίων είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://dimitria.thessaloniki.gr

Κοινοποίησε στα Social Media

Σχετικά Αρθρα

19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

19η Μαΐου Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων. Τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας με οδηγό…

Ημέρα σύμβολο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα σύμβολο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day)…

Καθαρά Δευτέρα στην Δ΄ Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Στις 2 Μαρτίου την Καθαρά Δευτέρα 2020 στην Δ΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί…

Πρόγραμμα Διήμερων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας

Πρόγραμμα  Διήμερων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων 21 και 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Πολιτιστικό κέντρο Τούμπας της Δ'…

Ο Ζέρβας ως μαέστρος άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Θεσσαλονίκη

Ο Ζέρβας ως μαέστρος άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Θεσσαλονίκη (Φωτ., βίντεο) Η πόλη φόρεσε…

Pink ALive Concert από το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης

Pink ALive Concert από το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης. Εκδήλωση Pink ALive Concert από το Άλμα…